Zemiakové prekladané pagáče
03.08.2020
eggless, lactose free, nut free
Množstvo: 36ks
Suroviny:
500g hladkej múky
450g zemiakov uvarené v šupke
20g čerstvé droždie
1ČL kryštálový cukor
125g (lactose free) maslo priamo z chladničky
100ml rastlinný olej
2ČL soli
300ml vlažné (lactose free) mlieko
soľ na plnku
rasca/sezam/syr na vrch
mlieko na potretie
- Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Keď nakysne, osolíme ho a pridáme múku a olej.
- Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 1cm hrubý obdĺžnik, postrúhame polovicu masla (najlepšie sa strúha zamrznuté), polovicu zemiakov a osolíme. Poprekladáme ho ako lístkové cesto (to znamená bočné kraje smerom do stredu a potom na polovicu), prikryjeme ho utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
- Potom postup zopakujeme a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku palca a nakrájame na obdĺžniky, pokiaľ možno rovnakej veľkosti, aby sa rovnomerne piekli. Môžeme aj vykrojiť formičkou, ale mne to príde ako plytvanie cestom.
- Ukladáme na papier na pečenie, kde ich opäť necháme prikryté nakysnúť 15 minút.
- Tesne predtým, ako ich dáme do rúry, natrieme ich mliekom a posypeme rascou/sezamom/syrom. Môžeme aj trošku posoliť.
- Pečieme na 200° cca 20 minút.

