Zemiakové prekladané pagáče

03.08.2020

eggless, lactose free, nut free

Množstvo: 36ks

Suroviny:

500g hladkej múky

450g zemiakov uvarené v šupke 

20g čerstvé droždie

1ČL kryštálový cukor

125g (lactose free) maslo priamo z chladničky

100ml rastlinný olej 

2ČL soli 

300ml vlažné (lactose free) mlieko 

soľ na plnku

rasca/sezam/syr na vrch

mlieko na potretie


  • Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások. Keď nakysne, osolíme ho a pridáme múku a olej. 
  • Vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
  • Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 1cm hrubý obdĺžnik, postrúhame polovicu masla (najlepšie sa strúha zamrznuté), polovicu zemiakov a osolíme. Poprekladáme ho ako lístkové cesto (to znamená bočné kraje smerom do stredu a potom na polovicu), prikryjeme ho utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
  • Potom postup zopakujeme a necháme kysnúť ďalších 20 minút.
  • Cesto rozvaľkáme na hrúbku palca a nakrájame na obdĺžniky, pokiaľ možno rovnakej veľkosti, aby sa rovnomerne piekli. Môžeme aj vykrojiť formičkou, ale mne to príde ako plytvanie cestom.
  • Ukladáme na papier na pečenie, kde ich opäť necháme prikryté nakysnúť 15 minút.
  • Tesne predtým, ako ich dáme do rúry, natrieme ich mliekom a posypeme rascou/sezamom/syrom. Môžeme aj trošku posoliť.
  • Pečieme na 200° cca 20 minút.
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky