Vegánske čučoriedkové poptarts
03.08.2020
vegan, eggless, nut free, lactose free
Množstvo: cca 10ks
Suroviny:
225g hladká (špaldová) múka
30g práškový cukor
štipka soli
100g tuhý kokosový olej (alebo lactose free maslo)
4-6 PL ľadovej vody
30g rastlinné mlieko
náplň:
150g čučoriedky (alebo iné drobné ovocie)
35g kryštálový cukor
1/2 PL citrónovej šťavy
1/2 PL škrobu rozmiešanom v 1 PL vody
poleva:
150g práškový cukor
1 PL náplne
1-2 PL rastlinného mlieka
alebo:
práškový + vanilkový cukor na posypanie
- Čučoriedky, cukor a citrónovú šťavu dáme na panvicu a na miernom plameni varíme 10 minút, aby ovocie zmäklo a pustilo šťavu. Občas premiešame. V lyžici vody rozmiešame škrob a vylejeme do ovocnej náplne. Stíšime plameň na najslabšie a za stáleho miešania povaríme ešte tak 3 minútky, aby zmes zhustla. Necháme vychladnúť. (Poprípade celý tento krok preskočte a použite marmeládu :D)
- Múku, cukor, soľ a mlieko dáme do food processora a pridáme tuhý kokosový olej (alebo maslo priamo z chladničky nakrájané na kocky). Zmixujeme spolu. Ak nemáme robota, môžeme cesto vymiešať aj rukou, len to pôjde s olejom ťažšie, môžeme si pomôcť vidličkou a kúsky oleja roztláčať, kým sa v ceste takmer "rozmrví". Nemali by sme cesto miesiť rukou, aby sa olej nezačal topiť. Ak sa tak stane, šupneme zmes na pol hodinky do chladničky.
- Po lyžiciach pridávame ľadovú vodu. Po každej lyžici zmes premixujeme/premiešame. Mne stačili 4 lyžice vody, aby sa mi vyformovalo nelepivé cesto. Presunieme ho na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkáme nie príliš na tenko.
- Nakrájame na obdĺžniky (záleží aké veľké chcete koláče mať, ja som mala 10 menších kúskov) a na každý dáme lyžicu náplne. Okraje potrieme troškou vody a obdĺžniky preložíme napoly. Kraje pritlačíme vidličkou a koláčiky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch jemne vidličkou popicháme, aby unikala para.
- Vrch potrieme troškou mlieka a dáme piecť na 170 stupňov na 25-30 minút, do zlatista. Po vytiahnutí necháme pred zdobením vychladnúť.
- Na polevu zmiešame spolu všetky ingrediencie a nalejeme na koláčiky. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

