Vegan vianočka

22.11.2020

vegan, eggless, lactose free, nut free, low sugar

Množstvo: 1 vianočka

Suroviny:

500g hladká špaldová múka

300ml rastlinné mlieko

60g rastlinné maslo

1PL javorový sirup (pre nevegan verziu med)

3PL trstinový cukor

1/2 balíka vanilkový cukor

21g čerstvé droždie 

štipka soli

mandle alebo hrozienka - voliteľné

maslo na potretie


  • V 100ml mlieka rozmiešame cukor a pridáme droždie. Necháme 5 minút kysnúť.
  • Do misky dáme 120g múky, pridáme kvások a vypracujeme mäkké lepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
  • Pridáme zvyšné suroviny a vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu, kým nezdvojnásobi svoj objem.
  • Cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti - jednu väčšiu a jednu menšiu.
  • Každú časť rozdelíme na 3 a upletieme do vrkoča. Obidva musia byť rovnakej dĺžky. 
  • Väčší položíme na vymastený plech a naň položíme menší. Ak sa bojíte, že sa vám oddelí, môžete väčší vrkoč potrieť vodou, až potom priložiť menší.
  • Môžeme pod utierkou nechať kysnúť, kým sa rozohreje rúra.
  • Pred pečením potrieme vodou a môžeme posypať lupeňami mandlí.
  • Pečieme na 180°C asi 35-40 minút.
  • Ihneď po upečení bohato potrieme maslom a prikryjeme.
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky