Vegan vianočka
22.11.2020
vegan, eggless, lactose free, nut free, low sugar
Množstvo: 1 vianočka
Suroviny:
500g hladká špaldová múka
300ml rastlinné mlieko
60g rastlinné maslo
1PL javorový sirup (pre nevegan verziu med)
3PL trstinový cukor
1/2 balíka vanilkový cukor
21g čerstvé droždie
štipka soli
mandle alebo hrozienka - voliteľné
maslo na potretie
- V 100ml mlieka rozmiešame cukor a pridáme droždie. Necháme 5 minút kysnúť.
- Do misky dáme 120g múky, pridáme kvások a vypracujeme mäkké lepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.
- Pridáme zvyšné suroviny a vymiesime cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu, kým nezdvojnásobi svoj objem.
- Cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti - jednu väčšiu a jednu menšiu.
- Každú časť rozdelíme na 3 a upletieme do vrkoča. Obidva musia byť rovnakej dĺžky.
- Väčší položíme na vymastený plech a naň položíme menší. Ak sa bojíte, že sa vám oddelí, môžete väčší vrkoč potrieť vodou, až potom priložiť menší.
- Môžeme pod utierkou nechať kysnúť, kým sa rozohreje rúra.
- Pred pečením potrieme vodou a môžeme posypať lupeňami mandlí.
- Pečieme na 180°C asi 35-40 minút.
- Ihneď po upečení bohato potrieme maslom a prikryjeme.

