Slivkový koláč s makom
26.03.2020
lactose free, nut free, eggless, vegan
Suroviny:
250g polohrubej (špaldovej) múky
150g kryštálového cukru
1 kypriaci prášok do pečiva
1 biely (kokosový) jogurt (alebo 2 vajcia)
1dl vody
2dl oleja
500g sliviek
50 - 100g mletého maku
škoricový cukor
1 PL práškový cukor
na posýpku:
100g hrubej múky
50g kryštálového cukru
50g masla
- Všetky prísady spolu zmiešame a vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Cesto posypeme makom zmiešaným s práškovým cukrom.
- Na mak naukladáme slivky prekrojené na polovicu a posypeme škoricovým cukrom.
- Nakoniec vrch posypeme posýpkou.
- Pečieme na 170° asi 20 - 30 minút, kým cesto nezružovie.


Koláč som skúšala aj s jahodami. V tomto prípade som mak vypustila, možno ho nahradiť grankom/kakaom (obrázok 1) alebo len vrch jahôd posypať škoricovým cukrom (obrázok 2).

