Slané pagáče z kyslej smotany
24.06.2020
nut free, eggless, lactose free
Množstvo: podľa veľkosti, cca 30 pagáčikov
Suroviny:
250g polohrubej (špaldovej) múky
250g hladkej (špaldovej) múky
250g zmäknutého (lactose free) masla
180g (lactose free) kyslej smotany
7g sušeného droždia
pol lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička soli
trošku mlieka na potretie
sezamové semiačka na posypanie (voliteľné)
náplň podľa chuti - tvrdý strúhaný syr, čerstvý syr, bryndza, slaný tvaroh, sladký tvaroh s hrozienkami, mleté oškvarky, cibuľka, cesnak...
Ja som robila so strúhaným syrom :)
- V mise zmiešame všetky ingrediencie a vypracujeme pevné, hladké cesto.
- Misu prikryjeme potravinovou fóliou a dáme na 12 hodín do chladničky. Cesto mierne nakysne a bude vzdušnejšie.
- Vytiahnuté cesto necháme pol hodinky povoliť, potom vyvaľkáme na pomúčenej doske na 1 cm hrubý obdĺžnik.
- Polovicu cesta posypeme zvolenou plnkou, preložíme na polovicu.
- Plát znova zľakla rozvaľkáme, naplníme a preložíme. Tento postup opakujeme 3-5x. (čím viac tým lepšie, moje boli preložené len 3x a rozhodne som mohla viac)
- Cesto rozkrájame na kocky, položíme na vymastený plech, potrieme mliekom a posypeme sezamom.
- Pečieme na 180° do zlatista.

