Škoricové slimáky bez vajec
02.05.2020
eggless, nut free, lactose free
Množstvo: 12-14 slimákov
Suroviny:
Cesto:
240ml lactose free mlieka
1/2 balíka sušeného droždia
55g kryštálového cukru (v prípade, že nebudete dávať polevu/máte radi menej sladké, stačí 40g)
2 PL bieleho lactose free jogurtu
20g masla izbovej teploty
citrónová/pomarančová kôra
1 ČL soli
1/2 balíka vanilkového cukru
360g hladkej špaldovej múky
Náplň:
100g kryštálového cukru
100g hnedého cukru
1/2 balíka vanilkového cukru
škorica podľa chuti
maslo izbovej teploty na potretie
Poleva:
15g roztopeného masla
2 PL mlieka
75g práškového cukru
- V teplom mlieku rozmiešame lyžičku cukru a nasypeme droždie. Necháme 10 minút kysnúť.
- V miske zmiešame všetky zvyšné ingrediencie okrem múky, tú pridávame po častiach podľa konzistencie cesta.
- Vypracujeme hladké cesto, ktoré preložíme do vymastenej nádoby, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu, aby zdvojnásobilo objem.
- Zmiešame suroviny na náplň.
- Cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na obdĺžnik, potrieme maslom a posypeme cukrovou zmesou.
- Napevno zrolujeme do valca, ktorý rozkrájame na hrubšie časti rovnakej veľkosti.
- Papier na pečenie potrieme maslom, dáme do hlbokého plechu a naukladáme slimákov s dostatočným rozostupom na kysnutie.
- Prikryjeme fóliou a necháme na teplom mieste kysnúť hodinu.
- Pečieme 20-30 minút na 180°, kontrolujeme špáradlom.
- Ešte teplé môžeme preliať polevou.

