Šišky pečené ako muffiny
27.02.2020
eggless, lactose free
Množstvo: 10-12 ks
Suroviny:
250g hladkej (šaldovej) múky
štipka soli
12g čerstvého droždia
40g kryštálového cukru
125ml (lactose free) mlieka
2 veľké žĺtky (možno vynechať alebo nahradiť lyžicou bieleho jogurtu)
25g roztopeného (lactose free) masla
citronová kôra
marmeláda/nutella
maslo a rum na potretie
- Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások
- Pridáme citrónovú kôru a žĺtky, prešľaháme, vylejeme do múky a premiešame
- Pridáme vychladnuté maslo a vypracujeme hladké, nelepivé cesto
- Cesto prikryjeme a necháme kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj objem
- Formy na muffiny vystelieme košíčkami
- Vykysnuté cesto rozdelíme na rovnako veľké guľky. Guľky v rukách vyformujeme na placku, dáme do stredu lyžičku náplne podľa voľby a konce dobre spojíme. Vložíme do košíčka spojmi nadol.
- Prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť, kým si rúru rozohrejeme na 185°
- Dáme piecť na 12-15 minút
- Hneď po vytiahnutí potrieme roztopeným maslom zmiešaným s rumom
- Necháme vychladnúť, posypeme cukrom a servírujeme
- Šišky sú najlepšie čerstvé, ale sú chutné aj na druhý deň

