Praclíkové tyčinky v čokoláde
29.05.2020
nut free, eggless, lactose free
Množstvo: 2 plechy
Suroviny:
240ml teplej vody
1 ČL hnedého cukru
1 1/2 ČL sušeného droždia
200g hladkej (špaldovej) múky
200g chlebovej (ražnej) múky
1 ČL soli
Na kúpeľ:
1l vody
1 PL sódy bikarbóny
horká čokoláda + tuk na namáčanie
- V malej miske zmiešame teplú vodu s cukrom a nasypeme sušené droždie. Necháme aktivovať 5-10 minút, podľa tvorby bubliniek.
- Zmiešame múky a soľ dokopy, pridáme aktivované droždie.
- Vypracujeme hladké, pružné cesto, ktoré dáme do vymastenej misky a necháme kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu, aby zdvojnásobilo objem.
- Dáme variť vodu a vystelieme si dva plechy papierom na pečenie.
- V prípade, že je treba, veľmi jemne si pomúčime pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na niekoľko častí a šúľame tenšie šúľky, ktoré nakrájame na tyčinky. Ukladáme na papier.
- Keď začne voda vrieť, pridáme lyžicu sódy bikarbóny a necháme vypeniť.
- Následne do vody postupne vkladáme pripravené tyčinky, necháme ich vyplávať na povrch (približne 15 sekúnd) a okamžite vyberieme na druhý plech.
- Posolíme a dáme piecť na 180° na 30 minút. Čas záleží od toho, aké tmavé a chrumkavé tyčinky chceme. Tyčinky priebežne kontrolujeme.
- Vychladnuté máčame v roztopenej čokoláde. Necháme stuhnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

