Pohánkové vanilkové rožky
02.07.2020
gluten free, eggless, lacose free, vegan
Množstvo: 2 plechy
Suroviny:
100g lieskových orechov
300g hladkej pohánkovej múky
70g práškového cukru
pol balíčka vanilkového cukru
200g (lactose free) masla
vanilkový cukor + práškový cukor na obalenie
- Lieskové orechy použijeme buď už kúpené zomleté alebo celé opražíme na panvici, olúpeme a zomelieme na jemno.
- K orechom pridáme múku, cukor, na kocky nakrájané maslo a vypracujeme vláčne cesto.
- Cesto uložíme na pol hodinu až hodinu do chladničky, aby sa chute rozležali a múka nasala vlhkosť.
- Po vytiahnutí cesto dobre prepracujeme a tvarujeme malé rožteky, ktoré ukladáme na vymastený plech. Netreba ďaleko od seba, veľmi nenakysnú.
- Pečieme na 150° asi 10 minút.
- Upečené rožteky sú veľmi krehké, preto ich necháme na plechu takmer úplne vychladnúť, predtým ako ich obalíme v cukre.

Moje rožteky nie sú na pohľad príťažlivé (a nie všetky sú rožteky) z dôvodu, že som použila kombináciu maslo a kokosový olej a roztekali sa mi, plus... To bol deň, kedy som sa naučila, že do vanilkových rožkov nejde kypriaci prášok... Ale chuťovo boli stále výborné!