Nemecké praclíky
07.05.2020
eggless, nut free, lactose free
Suroviny:
500g hladkej (špaldovej) múky
2 ČL soli
1 ČL cukru
230g teplej vody
2 sáčky sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého
45g lacrose free masla izbovej teploty
morská soľ na posypanie
Na sódový kúpeľ:
liter a pol vody
100g sóda bikarbóna
- V teplej vode rozmiešame cukor a pridáme droždie, necháme 10 minút zaktivovať.
- Zmiešame všetky suroviny dokopy, prikryjeme a necháme kysnúť hodinu.
- Cesto rozdelíme na rovnaké časti (tu záleží na vás, aké veľké praclíky chcete), každý kúsok rukami vyšúľame (nie je potrebné múčiť dosku).
- Vytvarujeme praclík. Oba konce zahneme do tvaru písmena U, spojíme ich v strede.
- Praclíky uložíme na papier na pečenie a odložíme na hodinu do chladničky. Tento krok má zaručiť lesklý chrumkavý povrch, ale je možné ho vynechať (tiež som tak urobila).
- Rúru si predhrejeme na 190°.
- Dáme do veľkého hrnca variť vodu a keď zovrie, vysypeme doň sódu bikarbónu. Opatrne, hneď zreaguje a začne prudko bublinkovať.
- Praclíky opatrne ponoríme do vody na 10 sekúnd z každej strany, položíme na pech vystlaný papierom na pečenie, každý praclík opatrne narežeme nožom a posolíme.
- Pečieme 15-20 minút, záleží od toho aké tmavé a chrumkavé praclíky chceme.

Mám aj tyčinky, nakoľko som bola lenivá všetky šúlať na praclíky :D