Nemecké praclíky

07.05.2020

eggless, nut free, lactose free

Suroviny:

500g hladkej (špaldovej) múky

2 ČL soli

1 ČL cukru

230g teplej vody

2 sáčky sušeného droždia alebo pol kocky čerstvého

45g lacrose free masla izbovej teploty

morská soľ na posypanie


Na sódový kúpeľ:

liter a pol vody

100g sóda bikarbóna


  • V teplej vode rozmiešame cukor a pridáme droždie, necháme 10 minút zaktivovať.
  • Zmiešame všetky suroviny dokopy, prikryjeme a necháme kysnúť hodinu.
  • Cesto rozdelíme na rovnaké časti (tu záleží na vás, aké veľké praclíky chcete), každý kúsok rukami vyšúľame (nie je potrebné múčiť dosku).
  • Vytvarujeme praclík. Oba konce zahneme do tvaru písmena U, spojíme ich v strede.
  • Praclíky uložíme na papier na pečenie a odložíme na hodinu do chladničky. Tento krok má zaručiť lesklý chrumkavý povrch, ale je možné ho vynechať (tiež som tak urobila).
  • Rúru si predhrejeme na 190°.
  • Dáme do veľkého hrnca variť vodu a keď zovrie, vysypeme doň sódu bikarbónu. Opatrne, hneď zreaguje a začne prudko bublinkovať. 
  • Praclíky opatrne ponoríme do vody na 10 sekúnd z každej strany, položíme na pech vystlaný papierom na pečenie, každý praclík opatrne narežeme nožom a posolíme.
  • Pečieme 15-20 minút, záleží od toho aké tmavé a chrumkavé praclíky chceme.

Mám aj tyčinky, nakoľko som bola lenivá všetky šúlať na praclíky :D


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky