Kysnuté slané tyčinky
27.02.2020
eggless, lacose free, vegan
Množstvo: 3 plechy
Suroviny:
500g hladká (špaldová, môže byť aj celozrnná) múka
1 dcl oleja
1 kocka droždia
2 KL soli
1 KL mletej rasci
2- 2,5 dcl vlažnej vody
1KL kryštálového cukru
vajce na potretie
morská soľ
- Z vody, cukru a droždia si pripravíme kvások
- Pridáme zvyšné suroviny a vymiesime pevné cesto
- Necháme cesto kysnúť aspoň 45 minút
- Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko častí a každé rozvaľkáme na hrúbku asi pol centimetra a rozkrájame na pásiky hrubé 2 cm
- Každý pásik špirálovite zatočíme, pásik chytíme za konce a rolujeme ich opačným smerom
- Uložíme na suchý plech, potrieme rozšľahaným vajcom (alebo vodou) a posypeme morskou soľou
- Pečieme 15-20 minút pri 200°
- Najlepšie sú hneď po upečení alebo dva dni po upečení, keď dokonalo stvrdnú