Kakaový závin
03.08.2020
egless, lactose free, nut free
Množstvo: 1 závin
Suroviny:
250g polohrubá (špaldová) múka
80ml roztopený kokosový olej
1 PL biely lactose free jogurt (možno vynechať, je to náhrada vajca)
15g čerstvé droždie
1PL kryštálový cukor
štipka soli
štipka kypriaceho prášku
plnka:
3PL kakao
3PL práškový cukor
1PL hladká múka
- Z teplého mlieka, kvasníc a cukru si pripravíme kvások. Necháme 5 minút nakysnúť, potom osolíme, pridáme zvyšné suroviny a vymiesime cesto.
- Cesto prikryjeme a necháme hodinu kysnúť.
- Premiesime a rozvaľkáme na tenko. Potrieme olejom (alebo rozpusteným maslom pre lepšiu chuť) a posypeme plnkou. Zmes ešte môžeme pokvapkať olejom a zvinieme.
- Závin popicháme vidličkou, potrieme mliekom (alebo vajcom) a dáme piecť na 170° na cca 30 minút.

Robila som z dvojitej dávky a jeden naplnila nastrúhanými jablkami zmiešanými so škoricovým cukrom.