
Čokoládový mramorový chlieb
30.09.2022
eggless, lacose free, nut free
Množstvo: 1 kus
Suroviny:
300g hladká (špaldová) múka
20g kryštálový cukor
4g soľ
7g sušené droždie
220g (lactofree) mlieko
20g mäkké (lactofree) maslo
10g kakao + 15g cukor
- V múke rozmiešame soľ, cukor a droždie. Pridáme mlieko a vymiesime, kým nevidíme suchú múku.
- Pridáme maslo a zapracujeme do cesta. Cesto rozdelíme na 2 časti, do jednej zapracujeme kakao s cukrom.
- Obe cestá zabalíme a necháme kysnúť hodinu.
- Cestá premiesime, vypracujeme do guliek, prikryjeme a necháme 15 minút odpočívať.
- Medzitým si dobre vymastíme formu na pečenie chlebíka (misu, ktorá za dá prikryť).
- Obe cestá rozvaľkáme na dlhé pásy a hnedé cesto položíme na biele a jemne spolu vyvaľkáme na šírku našej misy.
- Stočíme do pevnej rolky, uzavrieme okraje aj konce.
- Preložíme do vymastenej formy, prikryjeme utierkou a necháme 40 minút nakysnúť.
- Pečieme prikryté 25-30 minút pri teplote 180°C. Prepečenie môžeme skontrolovať špáradlom.
Chlebík je výborný samotný, s mliekom alebo aj s maslom a džemom.