Black forest cupcakes

21.11.2020

eggless, lactose free, nut free

Množstvo: 4-5 cupcakes

Suroviny:

cupcakes:

220 g (roztopený) kokosový olej
24 g cukor kryštálový
56 g cukor trstinový
85 ml lactose free mlieko
1/2 ČL ocot
1/2 ČL cukor vanilkový
2 PL teplá silnejšia káva
85 g špaldová hladká múka
18 g kakao
1/2 ČL prášok do pečiva
1/4 ČL sóda bikarbóna
štipka soli

plnka:

20 ks zavárané čerešne
rum podľa chuti 
2 PL cukor kryštálový
1/2 PL škrob
1 PL med 

na vrch:

50 ml smotana na šľahanie
1 PL stužovač šľahačky
1/2 PL cukor práškový
čokoláda horká 


  • Čerešne minimálne deň vopred vykôstkujeme (snažíme sa zachovať ich tvar), vložíme ich do zaváracieho pohára a zalejeme zmesou vody z kompótu a rumu. Pomer podľa chuti. Dáme do chladničky. Moje čerešne sa marinovali týždeň, ale pokojne stačí cez noc, rum vždy môžete pridať ešte do plnky. 
  • V studenom mlieku dobre rozmiešame ocot a odložíme bokom. 
  • V miske si vymiešame metličkou olej s cukrami. Pridáme odstáte mlieko (malo by byť trochu hrčkovité), kávu a miešame len toľko, aby boli všetky ingrediencie premiešané. 
  • Do zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a kakao. Opatrne miešame, nechceme cesto prepracovať, len sa zbaviť hrudiek. 
  • Lyžičkou dávkujeme cesto do košíčkov, ktorými sme vystlali muffinovú formu. Plníme do troch štvrtín, potom formou jemne pobúchame, aby cesto pekne sadlo a dáme piecť na 180 stupňov na 12 minút. Prepečenie skontrolujeme špáradlom. 
  • Vytiahneme a necháme vo forme chladiť zhruba 10 minút, potom cupcakes vyberieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
  • Medzitým pripravíme plnku. Z čerešní si necháme 8 alebo 10 kusov (podľa toho, či máme 4 alebo 5 cupcakes), zvyšné nakrájame na menšie kúsky a dáme na panvicu. Zalejeme tekutinou, v ktorej boli marinované, pridáme cukor, med, škrob, podľa potreby rum a privedieme k varu. 
  • Stíšime plameň a za stáleho miešania varíme, kým zmes nezačne tuhnúť a nezostane nám hustejší sirup. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Cupcakes opatrne vybalíme z košíčkov. Do každého urobíme otvor (ja som použila škrabku na zemiaky :D), dávame pozor, aby sme nešli príliš hlboko. Vydlabkáme malý priestor na plnku, cesto môžeme spapať :) 
  • Do dierky dáme lyžičku plnky, vtlačíme dnu celú čerešňu a opäť ju prikryjeme plnkou. Tento postup opakujeme pri všetkých koláčikoch. Na každý koláčik by nám na vrch mala ostať jedna čerešňa. 
  • Zvyšnú plnku môžeme rozotrieť po vrchu ako džem. Šupneme do chladničky stuhnúť. 
  • Pripravíme si šľahačku. Vychladenú smotanu krátko prešľaháme, potom pridáme cukor, stužovač a vyšľaháme. 
  • Horkú čokoládu nasekáme nadrobno. Šľahačku pomocou cukrárskeho vrecka vytlačíme na cupcakes, zasypeme čokoládou a do stredu položíme čerešňu. 

  

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky